Circulair slopen

Circulair slopen

Circulair slopen

Het komt geregeld voor dat de afkomende materialen in de bestaande vorm te hergebruiken zijn. Denk hierbij aan dakpannen, kozijnen, kabelgoten, deuren, meubilair etc. Het is zelfs mogelijk om bestaande betonnen delen van een gebouw, in zijn bestaande vorm, te hergebruiken in een nieuw te bouwen pand.

Doordat de afkomende materialen in hun bestaande vorm worden hergebruikt, is het niet nodig om nieuwe grondstoffen te delven. Hierdoor ontstaat er minder schade aan onze ecologische omgeving en worden onze kinderen niet met onze milieuvervuiling opgezadeld. Bij traditionele ontmanteling worden alle materialen door een en dezelfde partij verwijderd. Er zijn echter bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in de ontmanteling van materialen die niet direct met het gebouw te maken hebben. Deze bedrijven maken gebruik van mensen die een re-integratie project volgen. Deze bedrijven kunnen dus op een efficiëntere en goedkopere wijze deze werkzaamheden uitvoeren.

Het nauwkeurig ontmantelen en sorteren is wel arbeidsintensiever, echter is niet persé duurder dan traditioneel slopen. Door bij het begin van een project aan te geven dat circulaire-economie van toepassing is, dient het project op een andere manier te worden benaderd.


Voordelen van duurzaam ontmantelen en circulaire economie

  • Het produceren van cement is een van de grootste veroorzakers van CO2. Dus we kunnen bij het ontmantelen van een gebouw op een eenvoudige manier een grote bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.
  • Door duurzaam en circulair te ontmantelen ontstaan er minder transportbewegingen, minder gebruik van brandstoffen en minder overlast voor het milieu.
  • Duurzaam en circulair ontmantelen levert financieel voordeel op. Dit is vooraf inzichtelijk te maken middels een stoffeninventarisatie.
  • Re-integratie van mensen in het arbeidsproces. Dit stimuleert de Nederlandse arbeidsmarkt.
  • Door duurzaam en circulair te ontmantelen laat u zien dat u uw verantwoordelijkheid neemt, en u draagt bij aan de verduurzaming van ons milieu.
  • Beperking van overlast (geluid, trilling, stof) door demontage. Er is minder inzet benodigd van zwaar materieel.
  • Minder schade aan het milieu.
  • Door duurzaam en circulaire te ontmantelen voorkomt u oplopende stort- en verwerkingskosten.
  • Door duurzaam en circulair te ontmantelen voorkomt u de schaarste van grondstoffen.
  • Subsidie verlening door de Provincie voor duurzaam ontmantelen.

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.